Elérhetőségek
+36-30-684-3336 info@actcontroll.hu
Vállalati kompetenciatár
Teljesítmény-értékelő beszélgetés során lehet-e annál fontosabb, minthogy a vezető és a beosztott minden olyan eszközzel támogatva legyen, amely segíti őket a helyzetek objektív megítélésben, alátámasztja a véleményeket és az ellenvéleményeket, lehetőséget biztosít a torzításmentes értékelésre és fejlődésre?
A vállalati kompetenciatár minősége alapvetően befolyásolja a teljesítménymenedzsment szinte minden elemét. Amikor egy beosztott béremelése, kompenzációja a vezető megítéléstől függ akkor, nem elég arra hagyatkozni, hogy majd egyetértésre jutnak az értékelés során. Kézzel fogható eszköz kell. Viselkedésszintű leírás. Egyértelmű, egymásra épülő szintmeghatározással.
 
Hogyan lesz az elvárásból teljesítmény? Mi viszi a munkatársat a motivációja mellett az eredményes feladat végrehajtás felé? A funkcionális kompetenciái.
A vállalat a célkitűzésben megfogalmazza az értékeit, a vezető a terület céljait, a munkatárssal szemben támasztott egyéni számszaki- és kompetencia elvárásokat, s ezen teljességet a Teljesítmény Értékelő Rendszerben érvényre juttatja. Amennyiben a vezető magára hagyja a munkatársat feladat elvégzésének elvárásával, és csak az eredményre koncentrál, nem lesz menetközben befolyása, nem lesz lehetősége az esetleges korrekcióra. A „hogyan” teszi egyértelművé, hogy mit kell megtennie a beosztottnak. A kompetencia adott szintű megjelenése teszi ígéretessé a munka eredményes elvégzését. A HR abban adhat megfelelő támogatást a vezetőnek, hogy nem a vezető humán fogékonyságára bízza a szükséges viselkedések, kompetenciák meghatározását, és nem hagyja bizonytalanságban az egyes szintek értelmezésében - legyen szó célkitűzésről, értékelésről, fejlesztésről - hanem kompetenciatár formájában viselkedési szinten kifejezi a szervezet elvárásait, az értékek és a stratégia mentén.
 
 
A vállalati kompetenciatár egy innovatív kommunikációs eszköz. Több tengelyen van jelen, de mégis egy térben integrált. Stratégiából kiindulva a feladatig, a kiválasztástól az értékelésig elvárást fogalmaz meg, elvárást közvetít.
Számos erénye van. Világos, egyértelmű, rendszereken átívelő, közös nyelvet biztosít. Az anyavállalati kötelezettségek mellett, a lokális működést szolgálja.
Legyen specifikus. A szervezetnek feleljen meg. Ne a szervezet alkalmazkodjon az eszközhöz. Ha a stratégia cél elmozdul, lépjen mellé a kompetenciatár is.
A HR terület számára ebben az eszközben van a legtöbb lehetőség, adjunk neki teret!
2011. Copyright ActControll Kft.