Elérhetőségek
+36-30-684-3336 info@actcontroll.hu
Folyamatmérés
A humán folyamatmérések előnye, hogy objektív, számszerű eredményeket lehet mérni, és azokat matematikai módszerekkel feldolgozni, gyengesége, hogy csak olyan esetekben alkalmazható, amikor jól behatárolható folyamatokkal leírható a tevékenység.
 
Gyártási környezetben elég egyértelműen meg lehet állapítani a gyártási hibák okát, hiszen mérésekkel szét lehet választani, az alapanyag, a gép és az emberi kompetencia hiányosságából fakadó tényezőket. Itt jól működik a HR folyamatmérés, a kompetencia hiányosságból fakadó okok könnyen következtethetők, és számszerűsíthetők, azonban vezetői helyzetekre ez a módszer nem használható, mivel folyamatba nem szervezhető a tevékenység.
 
Léteznek határterületek, amelyeknél kevesen használnak folyamatméréseket, pedig az megtehető lenne. Ilyen például az értékesítés, vagy ügyfélkezelés!
 
Az értékesítési, ügyfélkezelési helyzetek jól folyamatba szervezhetők, beazonosíthatók az egyes lépések, azok ügyfelekre gyakorolt hatása. A folyamat minden lépésére hatékonysági mutatókat (KPI) felállítva, célértékek képezhetők. A célértékektől való eltérések megmutatják, hogy melyik munkatársnál, a folyamat mely lépései mennek nehezebben, a fejlesztésekben hova kell helyezni a hangsúlyt.
 
 
A folyamatmérés nem más, mint a minőségbiztosítási szemlélet bevezetése a HR folyamatokra.
 
Ennek a szemléletnek a bevezetése magával hozza az elszenvedett veszteségek kiszámíthatóságának lehetőségét. Alkalmazásuk esetén könnyen kalkulálható, hogy az elérhető célértékek mellet mennyivel növekszik a pénzügyi eredmény. Az adatok birtokában felelősséggel lehet dönteni a humán vagy egyéb befektetésekről, prioritásokat lehet felállítani az eredményre gyakorolt hatásuk függvényében.
 
A folyamatmérések alapja mindig valamilyen informatikai adatforrás, ami legtöbbször a vállalat CRM vagy számlázási rendszere lehet. Ezek a rendszerek rengeteg ki nem használt információt tartalmaznak, amelyekből a folyamatmérések mutatói kinyerhetők vagy fejlesztéssel előállíthatók.
 
2011. Copyright ActControll Kft.